ReistipsVoorbereidingen

Tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Waarschijnlijk staat een wereldreis hoog op je bucketlist, maar daarvoor zul je wel wat geld moeten sparen. Het lijkt niet makkelijk, maar met een paar simpele aanpassingen lukten het ons om veel te geld te besparen. Dit zijn onze tips om te (be)sparen voor een wereldreis!

1 • Stel een spaardoel in voor jouw reis

Heb je nog geen spaarrekening? Open deze dan zo snel mogelijk! Bij de meeste rekeningen kun je tegenwoordig een spaardoel opstellen, bijvoorbeeld bij ABN Amro. Wanneer wij ons budget uit hadden gerekend en ons spaardoel hadden bepaald, werden wij allebei meteen onwijs gemotiveerd om geld te sparen, omdat de reis dan ook meteen heel dichtbij komt, je weet dan echt waar je het voor doet. Het is trouwens ook heel slim om iedere maand een automatische overboeking aan te zetten zodat er maandelijks geld op jouw spaarrekening bij komt.

2 • Verkoop je kleding en spullen online

Wat vooral bij Noraly heeft gewerkt, is om heel veel online te verkopen. We kennen natuurlijk allemaal de website Marktplaats, maar steeds bekender wordt ook het platform United Wardrobe. Dit is een soort marktplaats maar dan specifiek voor het kopen en verkopen van kleding. Voordat je op reis gaat is het handig om al je spullen uit te zoeken, want zoveel kun je niet meenemen in je backpack. Alle kleding die je niet meer draagt of al langer dan een jaar niet meer hebt gedragen, kun je makkelijk verkopen. Het geeft je een opgelucht gevoel om lekker opgeruimd weg te kunnen gaan, maar daarnaast kun je er ook nog best een leuk zakcentje mee verdienen!

3 • Back to Basic

Het klinkt misschien stom, maar wil je echt een wereldreis gaan maken komt er waarschijnlijk een periode waarin je helemaal back to basic moet gaan. Meestal gingen wij namelijk wel één keer per week uit eten. Heel leuk en gezellig, maar van datzelfde geld kun je de hele week gemakkelijk koken. Wij haalden op zaterdag groente en fruit voor de hele week op de Haagse Markt, en op zondag kookten we alvast voor het grootste gedeelte van de week. Dit scheelt echt zo veel geld en het is ook nog eens lekker gezond! Op zaterdagavond dronken wij geen biertje op de Grote Markt in Den Haag, maar nodigden wij liever vrienden thuis uit en kochten we onze drankjes bij de Albert Heijn. Het zijn allemaal maar kleine aanpassingen, maar deze aanpassingen kunnen je echt enorm veel geld besparen!

4 • Stop met onzin kopen

Vooral Noraly moest haar wekelijkse shoproutes en winkelstraten vermijden.. Natuurlijk mag je nog wel dingen kopen, maar koop dan alleen spullen die je nodig hebt voor de wereldreis, en geen onzin. Ben je toch jouw kleding zat? Ruim dan je kledingkast eens op (ga dan ook meteen aan de slag met punt 2). Je zult echt versteld zijn van wat voor kleding je allemaal weer tevoorschijn tovert.

5 • Zeg je abonnementen op tijd op

Je moet aan best wel wat dingen denken voordat je echt op reis gaat. Veel abonnementen worden namelijk gewoon jaarlijks verlengd wanneer jij ze niet tijdig opzegt (sportschool, telefoon, etc). Let daarom goed op en zeg je abonnementen op tijd op.

6 • Pak de fiets

Probeer voor kleine afstanden vaker de fiets te pakken. Een eigen auto heeft namelijk al torenhoge maandelijkse kosten wanneer hij alleen al stil staat, dus probeer deze zo snel mogelijk te verkopen wanneer jij de knoop hebt doorgehakt om een wereldreis te maken. Reis je met het openbaar vervoer? Ook hier is het veel voordeliger om met de fiets te gaan. Op de lange termijn zul je hier alsnog heel veel geld mee besparen.

7 • Klop eens bij je ouders aan

Wij moesten wel lachen toen we dit punt opschreven, haha. In de periode net voordat wij weggingen, hebben wij vaak meegegeten bij onze beide ouders. Het is vooral heel gezellig om ze in deze periode nog lekker vaak te zien voordat je voor een lange tijd naar het buitenland zult vertrekken, maar ook dit kan weer wat geld besparen. Alle beetjes helpen!

Het zijn misschien wat afwegingen die je moet maken, voor de ene is het makkelijker dan voor de ander. Maar het is het echt dubbel en dwars waard. Wij hebben 6 maanden lang heel erg op ons geld gelet, maar daarvan zijn we nu wel al 6 maanden lang extreem aan het genieten. You can do it!


Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *